Info

U prostorijama općine Breza potpisan Sporazum o saradnji u humanitarnom projektu "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz proizvodnju povrća u plastenicima"

 

28.02.2019 13:08
Slika
 
Potpisivanjem Sporazuma o sufinansiranju projekta u oblasti plasteničke proizvodnje ozvaničen je nastavak saradnje humanitarne organizacije Muslim Aid i općine Breza. Ovim projektom, čija je vrijednost oko 50.000 KM, planirana je nabavka 20 plastenika u omjeru učešća sa po 40 procenata vrijednosti Muslim Aid-a i općine Breza, te 20 procenata krajnjih korisnika.

Potpisavanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici organizacije Muslim Aid, direktorica Edina Šehić-Saliji, načelnik općine Breza Munib Zaimović, te koordinator projekta Almin Operta, stručni saradnik za poljoprivredu.

Glavna namjera projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom osnaživanju u općini Breza pomaganjem siromašnih seoskih porodica u uspostavi održivog poljoprivrednog razvoja. Projekt također ima za cilj da se izabere i obuči 20 zaslužnih porodica kako bi stekle poljoprivredne i poslovne vještine potrebne za plasteničku proizvodnju. Izbor će se zasnivati na kriterijima koji će biti definisani Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu plastenika, potrebama, kao i sposobnosti da se uspješno implementira proizvodnja i pokaže spremnost i predanost.

Planirano je sufinansiranje kupovine i montaže start-up paketa za početak plasteničke proizvodnje za svaku odabranu porodicu. To uključuje plastenik 100 m2  sa sistemom za navodnjavanje, malč folijom i sadnicama za jedan proizvodni ciklus.

"Smatram da je ovo dobar način da u ovom teškom vremenu pomognemo ljudima da se sami organiziraju, samozapošljavaju, osiguraju dodatne izvore primanja domaćinstva i sigurno da je to najveća vrijednost ovog projekta", kazao je, između ostalog, načelnik Munib Zaimović.

Nakon što bude provedena zakonska procedura vezana za javnu nabavku, krenut će se u realizaciju ovog projekta kroz Javni poziv o čemu će poljoprivrednici biti pravovremeno obaviješteni.

Odabrani korisnici će imati obaveznu edukaciju u trajanju od dva dana gdje će, pored detaljnih uputstava o načinu proizvodnje pojedinačnih vrsta povrća u plastenicima, korisnicima biti podijeljeni i priručnici o uslovima proizvodnje povrća u plastenicima.
0 0