Info

U sali Općinskog vijeća Breza upriličena prezentacija Plana za rezidencijalno naselje Erići

 

24.07.2019 15:43
Slika
 
U sali Općinskog vijeća, 18. jula 2019. godine, na inicijativu firme Seaharvest d.o.o. Sarajevo, organizirana je prezentacija Plana za rezidencijalno naselje Erići u Brezi. Firma Seaharvest d.o.o. Sarajevo,  vlasnik zemljišta, u površini od 10 hektara, lociranog između naselja Izbod i Erići, na pomenutom prostoru želi graditi rezidencijalno turističko naselje.

Autor rješenja je firma Raeffahmi architects, koju je 1991. godine u Kairu osnovao arhitekt Raef Fahmi, koji je ujedno bio i moderator prezentacije. Filozofiju firme i njene ciljeve vlasnik želi prenijeti i na područje Bosne i Hercegovine.

Planirana je izgradnja porodičnih vila, slobodnostojećih i u nizovima, ukupno 48 objekata, zgrada kolektivnog stanovanja sa tri stambene etaže, ukupno 7 objekata i objekata javnog korištenja (restorani, trgovine, rekreacija) ukupno 9 objekata.

Seaharvest želi graditi moderne objekte, maksimalno uklopljene u prirodno okruženje, poštujući uslove date Prostornim planom Općine Breza, te kroz takav organski pristup projektovanju, stvoriti jaku vezu naselja i domaćeg stanovništva. To postiže i  izgradnjom otvorenih kontaktnih površina, namijenjenih svim stanovnicima, domaćim i budućim korisnicima objekata u planiranom naselju. U kontaktnim zonama planira izgradnju sportskih terena, parkova i površina za okupljanje i igru djece.

Naselje bi se gradilo fazno u skladu s odlukama Općinskog vijeća. Ulaganjem znanja, novca i sposobnosti namjera je izgraditi i ponuditi različite oblike smještaja kako za mlade, tako i za ljude u penziji i one sa potrebnom posebnom njegom i liječenjem, a na ponos općine i regije.

Nakon prezentacije se razgovaralo o predloženoj organizaciji prostora i pojedinačnim rješenjima planiranih objekata, uz pozitivne stavove i mišljenja.

Realizacija ovog projekta, naslonjenog na strateška opredjeljenja Općine Breza za razvoj turizma, po ocjeni Načelnika mr. sci. Muniba A. Zaimovića, bi snažno potakla rast i razvoj Općine Breza, te je potrebno uključiti sve resurse organa uprave, kako bi se realizacija ubrzala i olakšala.
0 0