Info

U toku radovi na izgradnji sportsko-rekreacionog centra Vinca

 

18.06.2019 14:49
Slika
 
“Izgradnja izletišta i poboljšanje turističke ponude na lokalitetu Vinca iznad sela Izbod”, pobjednički je projektni prijedlog u okviru Participativnog budžeta za Brezu. Napraviti fudbalsko i košarkaško igralište za djecu, mlade i starije, da se tu okupljaju, pobjeđuju ili sportski gube, bio je jedan do ciljeva kojim su se rukovodili predlagači projekta.

Ugovor o realizaciji prve faze projekta “Izgradnja sportsko-rekreacionog centra Vinca” načelnik općine Breza Munib Zaimović u aprilu je potpisao s predstavnikom firme „Nahonal-Gas“ d.o.o. Ćamilom Nahićem, a prethodnih dana na lokalitetu se moglo vidjeti kako radovi, čija cijena iznosi 26.945 KM, u velikoj mjeri napreduju. Sredstva za izvođenje radova osigurali su Mjesna zajednica Izbod, Općina Breza, češka neprofitna organizacija AGORA, Udruženje izbornih zvaničnika u BiH i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona. Usluge stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova vršit će firma „MUSALA INŽENJERING“ d.o.o. Visoko. Za praćenje realizacije izvođenja radova i koordinaciju između općine Breza, firme „NAHONAL GAS“ d.o.o. i Nadzornog organa zadužena je zaposlenica Službe za privredu Rašida Mušanović.

Prilikom obilaska radova, u društvu direktorice firme Nahonal Adise Nahić, općinski načelnik Zaimović je izjavio da su mještani Izboda po mnogo čemu za primjer.

- U ovom naselju postoji kontinuitet dobrovoljnog rada za opće dobro. Mještani osmišljavaju korisne projekte i vrlo često obezbjeđuju finansijsku konstrukciju za njihovu realizaciju. Pozitivno sam iznenađen, jer se ovo što vidimo u Mjesnoj zajednici Izbod, ne sreće baš često – naglašava Zaimović.

Izgradnja izletišta i ovog igrališta, samo je početak njihove akcije, kaže Azrudin Salkić, predsjednik Mjesne zajednice Izbod.

- Maksimalno se trudimo oživjeti našu zajednicu i podsjetiti ljude na zdrave vrijednosti. Očekuje nas još puno posla, a pored igrališta i izletišta, želimo da napravimo još mnogo kvalitetnih sadržaja. Potrebno je sredstava, vremena i volje. Veliki promjene ne dešavaju se preko noći. Želimo da naša djeca vrijeme provode na čistom prostoru, a to je prilika i da što više vremena provode zajedno, da se druže i bolje upoznaju – ističe Salkić.

Odluka o imenovanju za predsjednika Mjesne zajednice Izbod Azrudinu Salkiću uručena je u augustu 2017. godine. Članovi novog Savjeta MZ Izbod su u tri navrata organizirali prikupljanje dobrovoljnih priloga, a prioritet je bila sanacija puta prema Površinskom kopu Koritnik te realizacija projekata rasvjete i izgradnje izletišta Vinca. Prikupljeno je 6.599 KM od ukupno 132 pojedinca i jedne firme.

- Stalo nam je da sve bude transparentno i javno, ali i da se i na taj način zahvalimo svima koji su nam pomogli da Izbod učinimo ljepšim i sadržajnim za život. Stara kineska poslovica kaže da, kad ste u mraku, ne proklinjite tamu, već upalite svijeću. Imamo izbor da ili očajavamo zbog teške situacije, ili palimo što više svijeća i učinimo naš život svjetlijim. Izbod je oduvijek imao više onih koji pale svijeće, a to potvrđuje i ova generacija – poručuje Salkić.

Fotogalerija : U toku radovi na izgradnji sportsko-rekreacionog centra Vinca
0 0