COVID-19

Uspostavljen trijažni punkt ispred Javne ustanove Dom zdravlja Breza

 

20.03.2020 16:45
Slika
 
Pripadnici Civilne zaštite općine Breza, potpomognuti pripadnicima Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona postavili su danas trijažni punkt sa sanitarnim upitnicima na platou ispred Javne ustanove Dom zdravlja Breza.

Prema riječima direktora ove Uprave Džavida Aličića, namjera je da se kontrolama svih osoba spriječi unošenje koronavirusa u zdravstvene ustanove. Ovo je jedna od mjera koje su uvedene zbog širenja koronavirusa od kojeg je u BiH oboljelo 69 osoba.

- Postupajući po Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, ispred Doma zdravlja postavljen je šator za trijažu, kako bi se omogućio bezbjedan pregled pacijenata i eventualno zaraženih virusom, što će dodatno olakšati posao zdravstvenim radnicima - rekao je načelnik Štaba civilne zaštite općine Breza Huso Herco.

U posljednjih nekoliko dana na snazi su odluke Federalnog štaba civilne zaštite kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom. Ovim odlukama propisane su naredbe o zabrani javnih okupljanja i sportskih događaja, obustavljanja rada u ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenih i apoteka, obustavljanju rada sportskih i rekreacijskih centara i obustavljanju vjerskih okupljanja.

- Pridržavanje donesenih naredbi, preporuka, uputa i svih ostalih mjera od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze. Moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje porodica i sugrađana – istaknuo je načelnik općine Breza mr.sci. Munib A. Zaimović.

Koordinaciono tijelo za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa općine Breza kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

- Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od hroničnih bolesti ostanu u svojim domaćinstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im propisane – poručio je načelnik Zaimović.

Galerija fotografija : Uspostavljen trijažni punkt ispred Doma zdravlja Breza
0 0