Info

Vatrogascima donirana vozila

 

25.10.2017 10:48
Slika
 

U sklopu manifestacije "Oktobar - mjesec zaštite od požara" jučer je u krugu Profesionalne vatrogasne brigade Zenica upriličena primopredaja - uručivanje MTS-a vatrogasnim jedinicama (DVD-PVJ) Zeničko-dobojskog kantona. Vozila je darovao Grad Zenica s ciljem unapređenja usluga i povećanja efikasnosti vatrogastva.

„Ovu opremu Profesionalna vatrogasna brigada u Zenici više ne koristi, ali će vama sigurno dobro poslužiti. U konsultacijama s vama saznali smo koja vrsta vatrogasne tehnike vam je najpotrebnija, pa su gradonačelnik i Gradska uprava odredili opremu za podjelu. Cilj je da podignemo na viši nivo zaštitu od požara na nivou Zeničko-dobojskog kantona, kazao je Midhat Serdarević“, pomoćnik gradonačelnika Zenice za Civilnu zaštitu, na čiju inicijativu su vatrogasna vozila, umjesto da završe na prodaji, data Brezi, Olovu, Maglaju, Tešnju i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zenica.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da je Zenica regionalni centar i da u narednom periodu imaju namjeru kupiti najmoderniju opremu za svoju Profesionalnu vatrogasnu brigadu.

„Vozila su u funkciji. Imali smo opciju da ih prodamo ili da budemo društveno odgovorni. Za mene, kao i vojska, vatrogasne jedinice su jedno, jedinice iz Zenice, Breze, Olova, Maglaja i Tešnja trebaju biti skupa. Ova sredstva ili ova vozila su potrebna tim gradovima i Zenica im je donirala. Trebamo izaći uvijek ususret jedni drugima kad se može. Nadam se da će Grad Zenica i u narednom periodu pomagati ostalim gradovima u Kantonu i želim puno uspjeha i što manje upotrebe ovih vozila vatrogasnim jedinicama“, poručio je Kasumović.

On je izrazio nadu da će ovim činom potaknuti i druge institucije da pomažu regionalno, ne samo da ostaju na nivou gradova i općina.

„U ime građana Breze, u ime našeg Općinskog vijeća i svoje lično ime, želim da zahvalim Zenici i gradonačelniku Kasumoviću na dobijenoj vatrogasnoj opremi. Zaista nam puno znači. Zenica je glavni grad našeg kantona i ovo je lijepa gesta prema nama. Mi kao mala lokalna zajednica imamo dosta problema da riješimo pitanje zaštite od požara. Ovo vozilo će nam pomoći. Naravno, svi mi želimo da ne bude previše prilika za njegovo upotrebljavanje, ali neka se nađe kada bude potrebno“, naglasio je Munib Zaimović, načelnik Breze.

(tekst: Mirza Dajić, fotografije: Muhamed Tunović)

0 0