Info

Program za osnaživanje mladih u Bosni i Hercegovini : U prostorijama općine Breza upriličena ceremonija potpisivanja ugovora s nosiocima izrade pobjedničkih projekata

“Stolica za mladost”, “Zajedno kroz ljepše hodnike”, “Konferencijska sala za mlade” i “Prepoznaj svoje zanimanje” nazivi su projekata koji će biti finansirani

21.04.2022 21:47
Slika
 
Nakon uspješno okončane kampanje glasanja za prijedloge društveno korisnih projekata i mikrobiznisa koji su pristigli na Prvi poziv za društvene projekte mladih u 2022. godini Omladinska banka Breza je, u saradnji s općinom Breza i Fondacijom “Mozaik”, u velikoj sali lokalne samouprave 21. aprila organizirala ceremoniju potpisivanja ugovora s nosiocima izrade pobjedničkih projekata.

“Stolica za mladost”, “Zajedno kroz ljepše hodnike”, “Konferencijska sala za mlade” i “Prepoznaj svoje zanimanje” nazivi su projekata koji će biti finansirani, dok će u realizaciji finansijski biti podržan i mikrobiznis “EKO KOKA”.

Nosioce izrade projekata u uvodnom obraćanju pozdravili su načelnik Breze Vedad Jusić, saradnica u kabinetu Općinskog načelnika Anida Omanović, članica Odbora Omladinske banke Breza Lejla Mušanović i asistentica za mikrobiznise u okviru Fondacije “Mozaik” Mediha Arnaut.

Općinska administracija je, prema riječima načelnika Vedada Jusića, prepoznala potrebu osnaživanja mladih za aktivno sudjelovanje u zajednici te u velikoj mjeri fokusirala svoje djelovanje na poboljšanje kvaliteta života mladih.

“Drago mi je da drugu godinu, s Omladinskom bankom i Fondacijom Mozaik, veoma uspješno realizujemo program za mlade u Brezi. Javnosti smo predstavili na koji način su uređeni međusobni odnosi. Čestitam članovima i članicama Omladinske banke na efikasnom vođenju procedura u prethodnoj i ovoj godini. Aplikantima i dobitnicima sredstava za projekte koji se trebaju realizirati čestitam i želim da nastave s angažmanom u lokalnoj zajednici”, riječi su načelnika Jusića.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Fondacije “Mozaik” i općine Breza u martu 2019. godine ozvaničen je početak razvoja programa “Omladinska banka Breza”. U pitanju je transparentan program za osnaživanje mladih u Bosni i Hercegovini. Preko Omladinskih banaka mladi imaju priliku da dobiju sredstva za svoje projekte, podršku od svojih vršnjaka i Mozaika te priliku da odlučuju o tome ko će dobiti sredstva u njihovoj zajednici. Oni koji žele mogu dobiti sredstva da registruju svoj mikrobiznis.

Omladinske banke funkcionišu u okviru zajednice za aktivizam i preduzetništvo mladih “lonac.pro”, gdje inovativna IT rješenja osiguravaju transparentnost, efikasnost i najvažnije, značajno povećanje učešća mladih u donošenju odluka. Za finansiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih, u periodu od 2021. do 2024. godine, fond će iznositi 41.250 KM. “Mozaik” će obezbijediti iznos od 16.500 KM, a Općina sumu od 24.750 KM.

Galerija fotografija

AKTIVNOSTI OMLADINSKE BANKE BREZA PRATITE PUTEM SLUŽBENE FACEBOOK STRANICE: Omladinska banka Breza
0 0