Info

Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja

 

13.04.2018 11:43
Slika
 

Predstavnici međunarodne organizacije World Vision koji koordiniraju projektom "Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou", Adisa Redžić i Sanjin Gijo o pojedinostima projekta razgovarali su jučer u maloj sali općine Breza s načelnikom Munibom Zaimovićem, službenikom za rad s nevladinim organizacijama i mlade Alenom Smajićem i službenicom za planiranje Strategije razvoja općine Breza Eldinom Dervišević.

Sastanku su prisustvovali i zaposlenici Javne ustanove (JU) Centar za socijalni rad, direktor Osman Salkić, psihologinja Ilma Solak i socijalna radnica Zahida Opačin.

"Dobili smo grant UNICEF-a za formiranje multidisciplinarnih grupa za zaštitu djece. Radimo i na polju obrazovanja. Nama je u fokusu indeks inkluzivnosti koji je i uvršten u formalno obrazovanje", naveo je Gijo.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić je naglasio da mu je drago što će i ova ustanova biti dio priče i dodao kako je u njegovom timu mnogo zaposlenika s kreativnim idejama.

"S obzirom da sam i prije radila u Centru za socijalni rad, kao pripravnica a sad i kao uposlenica, stekla sam značajna iskustva. Kada je u pitanju zaštita djece od nasilja, potrebe su velike. Olakšanje za građane je mogućnost da se javljaju psihologu. Nismo očekivali tako veliku otvorenost u tako maloj zajednici. Zadovoljstvo mi da se mogu uključiti u aktivnosti koje su dio ovog programa", rekla je Ilma Solak, psihologinja u JU Centar za socijalni rad Breza.

World Vision je međunarodna organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje posvećena radu s djecom, porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i nepravdu.

U oktobru 2017. godine organizacija je počela sa implementacijom Razvojnog programa Igman na području općina Breza, Vareš, Ilijaš i Hadžići.

Aktivnosti organizacije u BiH usmjerene su na jačanje partnerstava ključnih aktera na lokalnom nivou koji rade s djecom uključujući škole, centre za socijalni rad, domove zdravlja, policiju, vjerske institucije, nevladine organizacije.

Projekt se implementira u partnerstvu s UNICEF-om BiH u okviru UNICEF-ovog Programa zaštite djece od nasilja i promocije inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

0 0