Izbori 2022

Anonimna online anketa o nevažećim glasačkim listićima

 

07.04.2023 14:44
Slika
 
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 21. marta 2023. godine objavila publikaciju „Analiza nevažećih glasačkih listića – Opći izbori 2022. godine“. Ovo specijalno izdanje fokusirala je na nevažeće glasačke listiće i prezentirala ga javnosti u okviru edicije „Izborno pravo u praksi - Opći izbori 2022. godine“.

U vezi sa navedenom publikacijom CIK BiH provodi anonimnu online anketu na temu nevažećih glasačkih listića kako bi se prikupilo više informacija i stekao uvid u moguće razloge glasanja praznim glasačkim listićem ili namjernim poništavanjem glasačkog listića.

Na izborima gdje se koriste papirni glasački listići teško je odrediti razlog zbog kojeg je birač učinio glasački listić nevažećim bilo da je ostavio neoznačen (prazan) glasački listić ili ga učinio na drugi način nevažećim. Neki od razloga mogu biti: iskazivanje nezadovoljstva dostupnim opcijama, neinformiranost, nedovoljna upućenost u način glasanja i pretvaranje važećih u nevažeće glasačke listiće i slično.

Anonimna online anketa na temu nevažećih glasačkih listića objavljena je 4. aprila i traje 30 dana.

Dostupna je na linku: Anonimna online anketa
0 0