Info

Breza mijenja svoj identitet: Okreće se gradnji, razvoju i turistima

Na proljeće idemo s rekonstrukcijom Trga rudara gdje će građani imati ugodno mjesto za odmor, kazao je Općinski načelnik Vedad Jusić

08.08.2022 08:34
Slika
 
Općina Breza nakon više godina mijenja svoj centar grada onakvog kakvog poznajemo. Gradnja kružnog toka, novih trgova, ali i prvih poslovnih zona i stambeno-poslovnih zgrada nakon 15 godina, trebali bi doprinijeti razvoju ove male općine koja je na strateški dobrom položaju.

Smještena samo nekoliko minuta vožnje od autoputa, blizu Sarajevu, ali i Visokom, Općina Breza dugo godina je čekala izmjene regulacionog plana koje bi nakon Općinskog vijeća i Zeničko-dobojski kanton uskoro trebao usvojiti čime bi se stvorile mogućnosti za gradnju prvih stambeno-poslovnih zgrada u ovoj općini nakon 15 godina neaktivnosti na tom planu, a rekonstrukcija centra grada i saobraćajnica kao i šetališta već je u toku.

Dugoočekivani projekti

Načelnik Breze Vedad Jusić, koji je ujedno i najmlađi načelnik FBiH, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je nakon neravnomjernog ulaganja u lokalnu zajednicu, došlo vrijeme da se krene i ravnomjerno ulagati i u centar grada, ali i u ruralne dijelove ove općine.

"Na poziciji načelnika sam već dvije godine, a ono što sam i kao stanovnik ove općine primijetio je to da nam je centar grada zapušten. Više od 15 godina nismo izgradili nijednu stambenu ili poslovnu zgradu većih kapaciteta, ali nakon pripreme dokumentacije, projekata i osiguranja finansijske konstrukcije, osigurali smo početak projekta uređenja centralnog dijela grada. Gradimo kružni tok u centru općine koji će zamijeniti nesigurno saobraćajno rješenje koje je bilo prisutno, ali i uljepšati centar grada jer planiramo i gradnju novih pješačkih staza. Na proljeće idemo s rekonstrukcijom Trga rudara gdje će građani imati ugodno mjesto za odmor, a u toku je i uređenje SRC Partizana gdje smo s Udruženjem Alterural osigurali najveći dio novca, a ostatak i građani koji su se uključili u akciju. Vrijednost projekta je oko 27.000 KM, a radi se o košarkaškom terenu s certificiranom FIBA podlogom za teren", kazao je Jusić.

Dodao je da novim regulacionom planom planirana gradnja novih zgrada, za koje se investitori svakodnevno raspituju i iskazuju interesovanje, ali i poslovnih zona s obzirom da je veliki interes za širenje proizvodnje u ovoj općini koja u privrednom pogledu iskorištava svoje prednosti strateškog položaja udaljenosti od autoputa, Sarajeva, aerodroma i drugih privrednih sredina.

"Sigurno je da će se sve to rasprodati jer naši mladi osim što rade ovdje, rade i u drugim općinama, ali žele ovdje kupiti stanove te godinama ne kupuju u gradovima gdje rade kao što je Visoko i Sarajevo", dodao je Jusić.

Utopljene škole, Arapi postali investitori i redovni gosti

Pojašnjava da u dvogodišnjem mandatu nije očekivao da će pokrenuti ijedan projekt, s obzirom na stanje koje je zatekao, te da je i sam iznenađen da je u toku 20-ak projekata koje su uspješno realizovali, realizuju ili je u skorijem periodu u planu realizacija, ali i da je sve to urađeno uz uposlenike općine koji su iskoristili prilike i aplicirali na javne vladine i nevladine pozive za dodjelu sredstava.

"Uspjeli smo toplificirati i školu na ulazu u Brezu, zamijeniti sisteme grijanja i osigurali da imaju svoje sisteme neovisno o sistemu općine, a uskoro ćemo raditi toplifikaciju i srednje škole i gimnazije. Završili smo i projekte zelenih otoka i uskoro očekujemo isporuku kontejnera za selektivno prikupljanje otpada. Sve to doprinosi ljepšem izgledu našeg grada. Želimo mijenjati identitet, graditi poslovne i ugostiteljske objekte. U ruralnim dijelovima smo završili skoro svu putnu infrastrukturu, u toku je izmjena cjevovoda za vodu, ne zaboravljamo ni na što", pojasnio je Jusić.

Ono što je specifično za Brezu i njenu prirodu jeste i prisustvo arapskih investitora koji su na području MZ Gornja Breza napravili plantažu bobičastog voća gdje trenutno radi 50-ak ljudi, a nakon branja i pakiranja, sve se izvozi izvan BiH. Jusić ističe da imaju prostor koji može biti alternativa smanjenja kapaciteta RMU i prihoda koje imaju od RMU.

"Mislim da kroz sistemski rad neće biti problema da Breza izvrši pravednu tranziciju i da bude pozitivan primjer ne BiH već u Evropi da rudarski region, u realnom periodu od 10-20 godina, pokaže da može napraviti iskorak i osigurati energiju od obnovljivih izvora i sačuvati resruse, ljude i u vremenu neprilika stvoriti svoje prilike", izjavio je načelnik Breze.

Gradi se solarna elektrana od 22 miliona KM

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u Brezi će uskoro početi s gradnjom solarne elektrane jačine 15 MW, a vrijednost investicije je 22 miliona KM. Jusić kaže da je jačina te elektrane veća nego što je potrebno Brezi za snabdijevanje strujom te da se radi o programu Elektroprivrede koja se obavezala i prema EU i drugim institucijama da će provoditi mjere unutar energetske tranzicije.

"Interes lokalne zajednice je bio taj, da sam ja kao načelnik, tražio u okviru toga, da se uradi lokalna infrastruktura koja je svakako i njima neophodna, ali i građanima te da lokalna zajednica ima određene benefite. Razmatraju se mogućnosti koncesije na zemljište. Ona je planirana na bivšem površinskom kopu i postoji mogućnost da plaćaju koncesiju ili kako je to regulisano u SBK, da se naplati koncesija na solarnu energiju", izjavio je Jusić te dodao da je veliki broj privredninh subjekata već do sada ugradio manje solarne elektrane, a da je u planu i gradnja većih jačine do 3 MW.

(Klix.ba; autor: E.M.)

Klix.ba : Breza mijenja svoj identitet
0 0