Info

Breza se 3. maja dostojanstveno prisjetila početka pružanja herojskog otpora agresoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine : Nastaviti čuvati vrijednosti za koje su se šehidi borili

U programu sudjelovala muzička sekcija Opće gimnazije “Muhsin Rizvić”

03.05.2022 21:27
Slika
 
Svečanim programom koji je upriličen na Centralnom spomen-obilježju šehidima, palim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata, Breza se 3. maja dostojanstveno prisjetila početka pružanja herojskog otpora velikosrpskom agresoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“U povodu ovih manifestacija i obilježavanja značajnih datuma za odbranu Bosne i Hercegovine veoma često razmišljam šta bi, iz perspektive mladog čovjeka, značajno bilo iznijeti kao poruku. Sjećamo se naših šehida i boraca i ponosni smo na njihovu borbu. Zahvalni smo im na svemu što su učinili i dali za našu domovinu i lokalnu zajednicu. Međutim, nije se dovoljno samo sjećati otpora. Danas obilježavamo dane otpora i vjerujem, da jedini način iskazivanja poštovanja prema danima otpora i ljudima koji su devedesetih godina pružili otpor, jeste da i danas pružimo otpor. Moramo pružati otpor sve do Sudnjeg dana. Našim šehidima i borcima najadekvatnije ćemo zahvaliti ako nastavimo čuvati one vrijednosti za koje su se borili i dali svoje živote”, poručio je Općinski načelnik Vedad Jusić.

Na heroje našeg vremena koji su svojom žrtvom obavezali građane na svakodnevno prenošenje istine o Bosni i Hercegovini, putem svog obraćanja, podsjetio je i predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Breza Fehim Muratović.

Svečanost obilježavanja upotpunjena je dodjelom nagrada učenicama čiji su literarni radovi povodom Dana otpora Breze ocijenjeni kao najbolji. Pomoćnica načelnika Meliha Beširević vrijedna priznanja uručila je Esmi Bašić i Ilhani Silajdžić iz Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić”, te prvoplasiranoj na literarnom takmičenju, učenici Opće gimnazije “Muhsin Rizvić” Namiri Silajdžić.

U programu koji je vodila saradnica u kabinetu Općinskog načelnika Anida Omanović, sa prigodnim izvedbama, sudjelovala je muzička sekcija Opće gimnazije “Muhsin Rizvić” u kojoj učestvuju profesori i učenici ove škole.

Galerija fotografija
0 0