Info

Četrnaesti januar proglasiti Danom sjećanja na poginule rudare Rudnika mrkog uglja Breza

 

15.01.2021 20:17
Slika
 
Poslije rudarske nesreće u Rudniku mrkog uglja Breza u kojoj je 14. januara smrtno stradao Adis Zaimović (47), na sastanku sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Breza Anelom Rihićem, načelnik općine Breza Vedad Jusić je informisao da je prema Vijeću uputio prijedlog Odluke da se 14. januar proglasi Danom žalosti u lokalnoj zajednici.

„U znak sjećanja na sve poginule rudare Rudnika mrkog uglja Dan žalosti obilježavao bi se svake godine spuštanjem zastava na pola koplja ispred zgrade lokalne samouprave te na zgradama javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Breza. Na predloženi dan dostojanstveno bismo se sjećali svih brezanskih rudara koji su izgubili svoje živote obavljajući časno i teško zanimanje rudara“, obrazložio je načelnik Jusić.

Naglašavajući da je rudarski posao među najtežim, predsjedavajući Rihić je rekao da rudari nisu samo izdržavaoci porodica već također i istinski heroji i borci koji svakodnevno živote izlažu opasnostima.

Tokom sastanka održanog 15. januara u kabinetu Općinskog načelnika razmatrana su i druga pitanja od općeg interesa. Iskazana je spremnost da se zajedničkim djelovanjem predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti nađu rješenja za otklanjanje problema koji usporavaju razvoj lokalne zajednice.

Govoreno je o aktivnostima i pripremama za održavanje treće redovne sjednice Općinskog vijeća Breza.
0 0