Info

Djelovanje organizacije World Vision BiH na području Breze : Veoma značajan doprinos ostvaren u sferi poboljšanja ekonomske stabilnosti najranjivijih porodica

Općina Breza u 2021. godini podržala projekt ekonomske podrške porodicama iznosom od 5.000 KM

22.11.2021 12:03
Slika
 
U 2021. godini organizacija World Vision BiH (WVI BiH) je, kroz provedbu raznih projekata na području općine Breza, uložila puno truda u unapređenju čitavih zajednica kroz poboljšanje edukativnih procesa, stimulisanje ekonomskog razvoja te promociju prava i zaštite djece. Veoma značajan doprinos je ostvaren u sferi poboljšanja ekonomske stabilnosti najranjivijih porodica kao i unapređenju spremnosti zajednica za odgovor u situacijama prirodnih katastrofa.

Zaključivanjem Sporazuma o sufinansiranju projekta “Ekonomsko osnaživanje najranjivijih porodica” Općina Breza je u 2021. godini podržala projekt ekonomske podrške porodicama, u čijoj realizaciji je organizacija WVI BiH sudjelovala s iznosom od 10.000 KM, a lokalna zajednica sa 5.000 KM.

- Na osnovu Sporazuma, kroz donacije plastenika sa sistemom za navodnjavanje, poljoprivredne mehanizacije i sjemena u saradnji s OŠ “Safvet beg Bašagić” i OŠ ,,Enver Čolaković" odabrano je 20 porodica koje su ispunjavale uslove za dobijanje donacije. Organizovane su posjete svim porodicama koje su planirane za donaciju plastenika, kako bi se na licu mjesta utvrdilo jesu Ii parcele pripremljene i pogodne za postavljanje plastenika – navedeno je u Izvještaju Worldvisiona o provedenim aktivnostima na području Breze.

Nakon izbijanja pandemije WVI BiH je značajan dio programskih sredstava preusmjerio za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju za Dom zdravlja i osnovne škole na području Breze, partnerske institucije koje su bile u pojačanom kontaktu sa lokalnim stanovništvom.

- Kao direktnu podršku ugroženom stanovnistvu, World Vision je u 2021. godini u saradnji sa trgovačkim lancem Bingo u Brezi dogovorio podjelu paketa hrane i higijene za 24 porodice. Porodice su po sopstvenom izboru kupile prehrambene artikle i higijenske potrepštine u vrijednosti od 100 KM. U saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom “Johaniter” WVI BiH je za 70 porodica osigurao vaučer u vrijednosti 50 KM za kupovinu prehrambenih artikala u trgovačkom centru Bingo. Reakcije uključenih porodica su bile dirljive, jer je to za većinu bila velika  podrška i nastavak aktivnosti iz prethodne godine kao pomoć ugroženim porodicama kad nije postojao način da ostvare zaradu i obezbijede osnovne namirnice za svoju djecu – stoji u Izvještaju WVI BiH.

U okviru realizacije projektnih aktivnosti organizacije WVI BiH na području Breze, za djecu koja su učestvovala u projektu “Pomoć u učenju” osigurana je sportska oprema i trilogija knjiga “Harry Potter”. Osnovna škola “Safvet-beg Bašagić” je podržana sa šest bijelih tabli, kako bi nastavnici lakše i kvalitetnije mogli organizovati online nastavu. Omladinsko udruženje “Desnek” je pomognuto sa sportskom opremom. Jedno dijete je kroz projekt “Njihovi snovi trebaju vašu podršku” podržano sa jednogodišnjom stipendijom u iznosu od 900 KM. Kroz EKO projekt ekološke sekcije škola su dobile razne alate, kontejnere, kante za selektivno odlaganje otpada te je distribuirano i zasađeno 106 sadnica voća i zimzelenog bilja. Javnim ustanovama “Umihana Čuvidina” i “Centar za socijalni rad” donirana su dezinfekciona sredstva.

WVI u Bosni i Herzegovini od 1994. godine provodi humanitarne, interventne i zagovaračke programe, te programe razvoja zajednica za dobrobit djece i njihovih porodica, posebno se fokusirajući na one najranjivije.
0 0