Info

Izvođenjem veoma sadržajnog programa učenici Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” obilježili 5. oktobar – Svjetski dan učitelja

Podučavanje je profesija koja stvara sve ostale profesije - izjavila je direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Šehić

05.10.2021 15:11
Slika
 
Centralna svečanost obilježavanja 5. oktobra - Svjetskog dana učitelja, za Zeničko-dobojski kanton, održana je u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” Mahala.

Izvođenjem veoma sadržajnog programa, kroz koji je goste vodila novinarka Anida Omanović, učenici su obilježili najvažniji datum za cijelu obrazovnu zajednicu, potvrdivši da su izvanredni pjevači, muzičari, plesači i sportisti.

Program su odličnim nastupima upotpunili pjevačica Nejla Keškić-Muzaferija, magistrica etnomuzikologije i članovi Muzičke radionice "Neki novi klinci".

Svečanosti su, osim nastavnog osoblja, prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, načelnik Breze Vedad Jusić te predstavnici Vlade ZDK, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture FBiH i Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH.

Ministar Kozlić je akcentovao da je 5. oktobar prilika da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece te da se pokaže kako je ovaj sjajan, uzbudljiv, težak i odgovoran posao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva.

- Činjenica je da je posao prosvjetnog radnika specifičan. Najljepši je, ali i najodgovorniji. Sve ono što planiramo i radimo svaki dan nije ništa drugo nego borba za djecu. Djeca su srce svake sredine. Ponosni smo na svaki dječiji korak i često razmišljamo da li smo mogli bolje. Podučavanje je profesija koja stvara sve ostale profesije, nemojmo to nikada zaboraviti – izjavila je direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Šehić.

Općinski načelnik Vedad Jusić, bivši učenik škole, s ponosom je istakao da je neke od svojih najljepših školskih dana proveo u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

- U ime lokalne zajednice izražavam zahvalnost svima koji učestvuju u plemenitoj misiji odgajanja i obrazovanja naše djece. Kao načelnik se trudim da uspostavim dobru komunikaciju sa predstavnicima škola, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Vladom ZDK. Posebno mi je zadovoljstvo da je OŠ “Safvet-beg Bašagić” ušla u projekt energetske efikasnosti i da ćemo tokom narednih dana krenuti s realizacijom projekta rekonstrukcije – dodao je načelnik Jusić.

Radovi na objektu OŠ “Safvet-beg Bašagić” bit će izvedeni u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”, koji se finansira iz kredita Svjetske banke vrijednog 11 miliona KM. Predviđena je rekonstrukcija ukupno 30 obrazovnih objekata na području kantona. U pitanju je jedna od najvećih investicija Vlade ZDK prema osnovnim i srednjim školama te Univerzitetu u Zenici.

Galerija fotografija : Svečanost obilježavanja Svjetskog dana učitelja za ZDK
0 0