Sjednice vijeća

Načelnik Vedad Jusić i vijećnici položili svečanu zakletvu na Prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Breza

 

08.01.2021 12:28
Slika
 
Prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Breza, na kojoj su imenovani članovi Komisije za izbor, imenovanje i administrativne poslove održana je sedmog januara 2021. godine.

Za predsjedavajućeg u novom sazivu, novoizabrani vijećnici i vijećnice tajnim glasanjem između trojice predloženih kanidata, Anela Rihića (ASDA), Dejana Kovačevića (NiP) i Gorana Grgića (SBiH) izabrali su Rihića. Komisiju za provođenje izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća činili su Dževahid Sokić (SPU), Adnan Rahimić (SBiH) i Amina Jekalović (SDP).

Smatrajući da provođenje procedure predlaganja kandidata, nije u skladu sa članom 28 Statuta općine Breza, vijećnik Kovačević odustao je od kandidature. Uz obrazloženje da su kandidiranjem vijećnika Rihića prekršeni brojni propisi navedeni u Statutu i Poslovniku o radu Općinskog vijeća, u postupku glasanja za izbor novog predsjedavajućeg nisu sudjelovali vijećnici Dino Gavranović (SDP), Adnan Rahimić (SBiH), Goran Grgić (SBiH), Dejan Kovačević (NiP) i Nedim Abadžija (NiP). Vijećnica Amina Jekalović (SDP), kako je navela, svoj glasački listić učinila je nevažećim.

Komisija za izbor, imenovanje i administrativne poslove radit će u sastavu: Mirnes Bašić (SDA), Adis Imamović (SDA), Almin Botić (ASDA), Dino Gavranović (SDP) i Adnan Rahimić (SBiH).

Prema odredbama Poslovniku o radu, do izbora novog predsjedavajućeg sjednicu je vodio najstariji novoizabrani vijećnik Dževahid Sokić (SPU).

Na Prvoj konstituirajućoj sjednici, održanoj u sali Općinskog vijeća, načelnik Vedad Jusić i novoizabrani vijećnici su pročitali svečanu izjavu i na taj način položili zakletvu, obećavši da će raditi za dobrobit zajednice i svih građana. Svoje obraćanje Općinski načelnik Jusić započeo je upućivanjem čestitke izabranom predsjedavajućem i svim vijećnicima.

Najmlađi načelnik u Federaciji BiH izrazio je velike nade i vjeru u konstruktivan i koristan rad prisutnih na putu ostvarivanja postavljenih ciljeva i kreiranja ugodnijeg ambijenta življenja u lokalnoj zajednici.

“Zatiče nas veliki teret i teška opća i finansijska situacija. Dijelom zbog općih globalnih prilika i pandemije korona virusa, a dobrim dijelom zbog nedomaćinskog odnosa svih odgovornih faktora u prethodnom periodu. Zatičemo 74 uposlenika u Organu uprave i 11 njih u Centru za socijalni rad, što znači da trenutno iz budžeta Općine platu prima 85 uposlenika. U posljednjih 8 godina broj uposlenih skoro da se udvostručio. Upošljavanje je vršeno neplanski i bez opravdane potrebe. Takav model ponašanja naših prethodnika doveo je Općinu Breza u jako tešku finansijsku situaciju. Zatiču nas velika dugovanja po raznim osnovama. Zatiče nas nenamjenski utrošak namjenskih sredstava, neisplaćene fakture za izvršene radove, neizmirene obaveze prema poljoprivrednicima, dobavljačima, vijećnicima, udruženjima, fizičkim i pravnim licima. Zatiču nas narušeni međuljudski odnosi, nefunkcionalne prakse, nedovršeni projekti, neriješeni sudski sporovi i svi drugi općepoznati problemi naše zajednice. Imamo priliku biti od onih koji će iznaći rješenja i koji će građanima Breze priuštiti zadovoljstvo, vratiti povjerenje u politike i institucije. S druge strane, uvijek prijeti opasnost interesa pojedinaca i pojedinih grupa koji su već navikli uživati benefite vlasti i politika, onih koji nemaju izgrađene osjećaje empatije i odgovornosti prema društvu i društvenim resursima”, izjavio je načelnik Jusić.

Brezanski načelnik je naglasio da će Komisija za sprovođenje primopredajnog postupka do kraja mjeseca januara detaljno ispitati i ustanoviti zatečeno stanje i pozvao sve građane da sudjeluju u kreiranju pozitivnih promjena.

“Izvještaj koji članovi Komisije pripreme bit će dostupan građanima Breze i javno prezentiran putem video konferencije. Tek tada ćemo imati detaljnu sliku zatečenog stanja i priliku da definišemo potrebne mjere i odluke u cilju stabilizacije opće i finansijske situacije. Koristim priliku da se još jednom zahvalim članovima komisije koji će ovaj posao raditi bez bilo kakve naknade. Vjerujem da su moji dosadašnji javni nastupi i aktivnosti već najavili put kojim kao novoizabrani načelnik želim ići. To je put popločan principima otvorenosti, transparentnosti, pravednosti i dosljednosti. Možda sam u ovom trenutku i nastupu poprilično surov, ali moj mi odgoj i razum nalažu da budem, prije svega, realan i objektivan, da govorim istinu pa makar ona bila teška i neugodna. U našoj lokalnoj zajednici, nažalost, uspostavljeni su odnosi i prakse koje podsjećaju na one iz srednjovjekovnog perioda. Kultura dijaloga i međusobno uvažavanje je na jako niskom nivou svijesti u svim segmentima društva. Odgovornost prema društvenom, prema poslu, prema izgovorenoj riječi u javnom prostoru skoro da i ne postoji. Mnogo je onih koji mandat načelnika vide samo kao priliku da riješe svoje lične i pojedinačne probleme. I takve sam slučajeve spreman saslušati i shodno mogućnostima, a u okviru zakona i nadležnosti, pomoći. Međutim, moja obaveza i prioritet je rješavanje problema zajednice i kolektiva, onih problema koji muče najveći broj građana Breze. Na tom putu ću uz Božiju i vašu pomoć sigurno ustrajati. Ako našu energiju, znanje i iskustvo još danas ne usmjerimo prema pozitivnim promjenama i procesima bojim se da će zajednica doživjeti totalni kolaps. S druge strane, ne mogu a da ne iskažem i dozu optimizma u današnjem obraćanju. Vjerujem da imamo dobre prilike i potencijale, a svakako opredjeljenje i volju, da iste iskoristimo u cilju općeg dobra i koristi zajednice. Vjerujem da u Brezi živi i radi mnogo dobronamjernih i čestitih, vjerujem da je ovo trenutak kada sve njih trebamo uključiti u društvene i političke procese. Potrebno nam je jedinstvo dobonamjernih u borbi sa svim pošastima koje su nas danas zarobile, koje su nas dočekale kao izabrane zvaničnike. Potrebna nam je podrška i Brezana koji više nisu nastanjeni na području Breze, a dokazani su stručnjaci, uspješni rukovodioci i biznismeni. Svi mogu biti dio pozitivnih promjena, ovo je trenutak u kojem otvaramo vrata institucija svim subjektima i licima koji žele pomoći i dati doprinos u kreiranju ugodnijeg i ljepšeg životnog i ekonomskog ambijenta. Ovo je trenutak u kojem otpočinjemo javnu i otvorenu borbu sa nepravdom, korupcijom, neradom, neodgovornim ponašanjem i zloupotrebama javnih resursa. To neće biti nimalo ugodna borba i lagan posao. Posebno će ove riječi doći do izražaja nakon što prezentiramo Izvještaj o zatečenom stanju iz prethodnih godina”, zaključio je načelnik Jusić.

Po završetku Konstituirajuće sjednice, održana je i Druga redovna sjednica na čijem dnevnom redu se našao Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju općine Breza za period od 1. januara do 31. marta 2021. godine. Poslije rasprave u kojoj su učestvovali Općinski načelnik Jusić, pomoćnica načelnika za finansije, inspekcijske poslove i opću upravu Meliha Beširević, vijećnici Ćamil Buljetović (DF), Dževahid Sokić (SPU), Dejan Kovačević (NiP) i vijećnica Amina Jekalović (SDP) Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Galerija fotografija : Prva konstituirajuća i druga redovna sjednica Općinskog vijeća
0 0