Info

Na sastanku u društvenom centru predstavljena radna verzija Nacrta Plana upravljanja populacijom pasa u Brezi

Napravljeni početni koraci u cilju formiranja lokalnog udruženja "Kompas za ljubav i humanost"

14.01.2023 09:28
Slika
 
Radna verzija Nacrta Plana upravljanja populacijom pasa u Brezi predstavljena je 13. januara na sastanku u društvenom centru kojem su prisustvovali istaknuti domaći veterinarski stručnjaci, predstavnici Javnog preduzeća “Veterinarska stanica”, zaposlenici Općine Breza i građani.

Dokument je pripremljen u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), dok je o njegovim pojedinostima diskutovano sa građanima i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Moderatorica skupa Elzemina Bojičić, projektna koordinatorica UNDP-a, naglasila je da se angažovanje svih onih koji se na bilo koji način suočavaju sa problemom populacije pasa lutalica u ovom procesu mora tražiti. “Mišljenje građana jako nam je bitno i ovom prilikom ih pozivam da nastave upućivati konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i korišteni prilikom osmišljavanja načina djelovanja”, navela je Bojičić.

Kako bi planirane aktivnosti bile bolje prihvaćene u lokalnoj zajednici, učesnici događaja su napravili početne korake u cilju formiranja lokalnog udruženja "Kompas za ljubav i humanost" putem kojeg je, između ostalog, predviđeno promoviranje odgovornog vlasništva i podsticanje usvajanja nezbrinutih pasa.

“Ljudi su nam u prvom planu. Jedan od koraka ka rješenju problema je u odgovornom vlasništvu, udomljavanju nezbrinutih pasa, te u jačanju svijesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima”, rekao je načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

Sanitarno-komunalna inspektorica Općine Breza Elsada Šehović je istaknula da će primjena Plana upravljanja populacijom pasa biti kontinuirani proces u kojem trebaju sudjelovati svi akteri iz lokalne zajednice.

Galerija fotografija
0 0