Info

Načelnik Vedad Jusić i predsjedavajući Anel Rihić čestitali Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

 

09.05.2022 09:18
Slika
 
Deveti maj je datum koji podsjeća na nekoliko veoma značajnih historijskih događaja, ali u isto vrijeme asocira na strašne zločine i torture tokom Drugog svjetskog rata. Devetog maja 1945. godine narodi Evrope su, uz pomoć saveznika, uspjeli odnijeti historijsku pobjedu nad nacističkim totalitarizmom i fašizmom.

Francuski državnik Robert Schuman 9. maja 1950. godine predstavio je prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije, pa se i ovaj dan slavi kao Dan Evrope.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu između 1992. i 1995. godine je nastavak provođenja fašizma koji je na prostorima bivše Jugoslavije bio dominantan od 1941. do 1945. godine. Borba za očuvanje države Bosne i Hercegovine bila je antifašistička i bosanskohercegovački borci nastavili su put borbe protiv fašističkih ideja.

Svim našim građanima upućujemo čestitku povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, a nosiocima najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH čestitamo njihov praznik – Dan zlatnih ljiljana.

NAČELNIK OPĆINE BREZA
Vedad Jusić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA BREZA
Anel Rihić
0 0