Info

Obilježena 27. godišnjica pogibije majora Hašima Spahića

 

11.10.2021 13:42
Slika
 
Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Brezi, delegacije općina Ilijaš i Breza, kao i boračkih organizacija obilježile su 27. godišnjicu pogibije majora Hašima Spahića.

Nosioci aktivnosti u obilježavanju godišnjice, pored Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ Ilijaš, su i Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, Općina Ilijaš i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

U kino sali KSC-a Ilijaš 8. oktobra upriličena je premijera filma “Hašim - Put u nezaborav” o rahmetli majoru Hašimu Spahiću, autora Avde Huseinovića. Film na emotivan način i uz dosta činjenica govori o ovom ilijaškom heroju i slavnim danima odbrane slobodnih ilijaških teritorija.

Hašim Spahić rođen je 1957. godine u selu Popovići, Općina Ilijaš. Prema svjedočenju najbližih saboraca, od priključenja u Armiju Republike Bosne i Hercegovine pa sve do pogibije, samo je tri puta stigao obići svoju porodicu: suprugu Minku i kćerke Lejlu i Nejru. Želja njegovih boraca je bila da 126. brigada promijeni naziv u brigada “Hašim Spahić”. Posthumno mu je 1995. godine dodijeljeno priznanje “Zlatni ljiljan”. Osnovna škola u Ilijašu i jedna ulica nose ime po njemu.

Galerija fotografija : Obilježena godišnjica pogibije Hašima Spahića
0 0