Info

Pandemija koronavirusa povećala smrtnost među penzionerima u Brezi

 

08.04.2021 15:31
Slika
 
Tokom sastanka s Općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, kojem su prisustvovali predsjednica Skupštine lokalnog Udruženja penzionera Milka Šljivo, vijećnik Stranke penzionera/umirovljenika Dževahid Sokić i predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić, govoreno je o socijalnom statusu, zdravstvenoj zaštiti i brojnim poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću ljudi starije dobi.

Predsjednica Šljivo je rekla da je veliki broj penzionera s ovog područja preminuo od posljedica koronavirusa, te izrazila bojazan da će u 2021. godini smrtnost biti mnogo veća u odnosu na prethodnu godinu. - U mjesecu martu umrlo je 27 članova našeg Udruženja. Do 8. aprila smo isplatili 59 posmrtnina za januar, februar i mart 2021. godine. Iznos posmrtnine je 400 KM i u jako smo teškoj finansijskoj situaciji zbog koje u pitanje doveden rad Udruženja. Povećao se broj zahtjeva za nabavku lijekova  – upozorila je Šljivo.

Na području Breze evidentirano je 3.600 penzionera, od toga je 2.200 članova Udruženja koje je zbog pojave koronavirusa u potpunosti promijenilo godišnji program rada.

Uz želje za dobro zdravlje, načelnik Jusić je naglasio da će penzionerska populacija imati punu podršku općine Breza, posebno u periodu borbe protiv pandemije virusa COVID-19. Prema njegovim riječima, nedostatak dežurne apoteke u općini Breza je problem koji je u ovoj lokalnoj zajednici prisutan godinama. - Za vrijeme pandemije, kada je potreba za zdravstvenom zaštitom veća nego ikad, građanima je neophodna dežurna apoteka - naveo je Jusić i najavio upućivanje inicijative zdravstvenim ustanovama i apotekama u cilju ukazivanja na realnu potrebu stanovništva Breze.

Trakić je istakao da su penzioneri odgovorna populacija svjesna težine novonastale situacije i da im je svaka dodatna podrška dobro došla.
0 0