Sjednice vijeća

Peta redovna sjednica Općinskog vijeća Breza : Usvojen Prijedlog Budžeta za 2021. godinu

 

27.03.2021 15:08
Slika
 
Vijećnici Općinskog vijeća Breza na petoj redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog Budžeta općine Breza za 2021. godinu. Ukupni prihodi i primici planirani Prijedlogom Budžeta iznose 5.360.055 KM.

- Sprovedeno je 6 javnih rasprava s građanima, predstavnicima sportskog, omladinskog, nevladinog i kulturnog sektora, kao i sa vijećnicima Općinskog vijeća. Svi pristigli konstruktivni prijedlozi uokvireni su u prijedlog Budžeta. Pored teške epidemiološke situacije i finansijskih problema koje smo zatekli nakon prethodnog mandata, sa današnjom sjednicom tretirali smo više tačaka dnevnog reda nego što je to bio slučaj u cijeloj 2020. godini, što smatram velikim uspjehom – izjavio je načelnik Vedad Jusić.

U svrhu pružanja podrške poslovanju privrednih subjekata u vremenu pandemije koronavirusa, usvojena je i Odluka kojom je umanjena naknada za zauzimanje javnih površina.

- Kroz izmjene Odluke o privremenom zauzimanju javnih površina korigovane su i cijene za zauzimanje javnih površina u cilju formiranja ljetnih bašti, pa je tako u prvoj zoni cijena smanjena na 4 KM, u drugoj zoni na 3 KM i u trećoj zoni na 2 KM. Kada je u pitanju zauzimanje zelenih površina putem javnog oglasa, cijena iznosi 10 KM po kvadratnom metru mjesečno. Načelnik je također izvršio korekciju naknade za zauzimanje javne površine za organizovanje parkirališta i taksi stajališta. U prvoj zoni cijena je 50 KM, u drugoj 35 KM i trećoj 25 KM – pojasnila je pomoćnica načelnika za prostorno uređenje Selma Gazdić.

Pored Budžeta i Odluke o izvršenju Budžeta vijećnici su na sjednici usvojili odluke o dodjeli općinskih priznanja i odlikovanja “Plaketa Breze” i “Nagrada Breze”.

Općinsko vijeće nije usvojilo Izvještaj o radu organa mjesnih zajednica za 2020. godinu.

U cilju davanja podrške zaključivanju Ugovora o koncesiji uglja na području općine Breza između Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i Rudnika mrkog uglja „Breza“, Općinsko vijeće usvojilo je Odluku o izmjeni Odluke o davanju prethodne saglasnosti na dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – uglja na području općine Breza.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, petu redovnu sjednicu održanu 25. marta 2021. godine, predsjednici klubova parlamentarnih stranaka pratili su u sali Općinskog vijeća, a preostali vijećnici putem online platforme ZOOM.
0 0