Info

Potpisani ugovori u sklopu projekta “ISKOraK-Partnerstvo za nova radna mjesta“: Općina Breza pruža podršku mladim u pokretanju vlastitog biznisa

 

17.05.2023 15:28
Slika
 
U prostorijama Općine Breza upriličeno je potpisivanje ugovora sa 3 odabrana korisnika koji su ispunili formalno-pravne uslove i ostvarili dovoljan broj bodova za ostvarivanje finansijske podrške u okviru Javnog poziva objavljenog u sklopu projekta „iSKOraK - Partnerstvo za nova radna mjesta“.

Poziv je odobren u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH). Predmet Javnog poziva je obuhvatao stručnu podršku zainteresovanim licima sa područja općine Breza i Grada Zenica koja imaju namjeru pokrenuti vlastiti, inovativan biznis kao i biznise iz oblasti deficitarnih djelatnosti na navedenim područjima, jačanje vještina u poduzetništvu i poslovnom planiranju, odnosno izradi biznis plana.

Nakon provedene procedure sa područja općine Breza odabrana su 3 poslovna plana koja su ostvarila dovoljan broj bodova za osiguranje finansijske podrške.

U maloj sali Općine Breza Općinski načelnik Vedad Jusić potpisao je ugovore s odabranim kandidatima Adnanom Avdovićem, Admirom Rožajcem i Edinom Salkićem. Visina odobrenih sredstava za realizaciju odabranih poslovnih planova iznosi 29.400 KM.

„Općina Breza prepoznala je važnost pružanja podrške mladim ljudima prilikom pokretanja vlastitih biznisa, te shodno tome, u posljednje dvije godine su osigurana sredstva u budžetu za navedene namjene. Pružanje finansijske i svake druge podrške mladim ljudima prilikom pokretanja vlastitih biznisa bit će nastavljeno i u narednom periodu“, istaknuo je načelnik Jusić. 

Aplikanti koji su ostvarili pravo na podršku zahvalili su Općini Breza, Gradu Zenica, Agenciji ZEDA, Evropskoj uniji i MOR u BiH, te naglasili da su tokom obuke stekli korisno iskustvo. Također su naveli da su zadovoljni odobrenim sredstvima koja će im značajno pomoći u realizaciji planiranih poslovnih aktivnosti.

Uspostava partnerstva Općine Breza s Gradom Zenica, Agencijom ZEDA, JU Služba za zapošljavanje ZDK – biro rada Zenica i biro rada Breza, JU Srednja mješovita škola „MLADOST“ Zenica, JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, Omladinskim udruženjem REAKTIV Zenica, te preduzećima Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica, Boha d.o.o. Zenica, Bega-komerc d.o.o. Zenica, Braća Karić d.o.o. Zenica, AREL d.o.o. Zenica, imala je za cilj poboljšanje općih uslova za razvoj konkurentnosti obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, posebno deficitarnih i inovativnih djelatnosti, na području općine Breza i Grada Zenica.
0 0