Info

Predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona posjetio Dom zdravlja Breza

Imunizacija jedini siguran način za zaštitu organizma

08.09.2021 12:49
Slika
 
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica, u Domu zdravlja Breza 7. septembra 2021. godine, susreli su se s direktorom ove ustanove prim.dr.spec. Fikretom Salčinovićem i načelnikom Breze Vedadom Jusićem.

Cilj posjete bila je promocija vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta 2021. godine.

Iznoseći podatak da niko od trenutno hospitaliziranih pacijenata zbog koronavirusa na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nije vakcinisan, dr. Salčinović je naglasio da je imunizacija jedini siguran način da se organizam zaštiti.

– Pravovremeno smo završili revakcinaciju svih rizičnih grupa kako je naloženo smjernicama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, što se posebno odnosilo na pacijente na hemodijalizi i onkološke bolesnike. Na području Breze u toku je vakcinisanje bez najava vakcinama Astra Zeneca i Sinopharm. Sve su vakcine dobre i kvalitetne, na raspolaganju ih imamo oko 1.000. Svaka vakcina je bolja od respiratora. Svi naši pacijenti, poslije primljene druge doze, dobiju vakcinalni karton odnosno podatke o imunizaciji. Građanima koji su okončali proces imunizacije na raspolaganju je mogućnost dobivanja besplatne potvrde s QR kodom. Da bi dobili potvrdu o vakcinisanju, građani trebaju da se jave u Dom zdravlja u kojem su vakcinisani, gdje će biti upućeni do lokacije i osoba koje su zadužene za izdavanje potvrda s elektronskom QR kodom o vakcinisanju. U Brezi je do 7. septembra vakcinisano 4.870 građana. Moram pohvaliti građane na dobrom odzivu – istaknuo je dr. Salčinović.

Općinski načelnik Jusić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog odziva građana na vakcinaciju, te je napomenuo da je masovna imunizacija jedini način da se krizna situacija prebrodi sa što manje ograničenja.
0 0