Info

Provođenje vakcinisanja bazirat će se na principima solidarnosti prema najugroženijim građanima

 

07.04.2021 00:21
Slika
 
 - Zdravstveni radnici Doma zdravlja prve su vakcinisane osobe na području Breze - na sastanku s Općinskim načelnikom Vedadom Jusićem izvijestio je prim. dr. spec. Fikret Salčinović, direktor javne ustanove koja pruža usluge primarne zdravstvene zaštite građanima općine Breza.

- Sedmog aprila izvršili smo vakcinaciju 64 osobe starije od 75 godina. Do 9. aprila će još 26 građana iz ove kategorije biti vakcinisano. Iskreno se nadam da će, u okviru mehanizma COVAX, uskoro stići ostatak vakcina u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Breze. Kada su u pitanju prioritetne skupine prema Planu vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH, poslije zdravstvenih radnika, na red dolaze stariji od 75 godina, bolesnici registrovanih hroničnih bolesti, policajci, vatrogasci, prosvjetni radnici, a potom svi ostali građani. Timovi porodične medicine određivat će prioritete – dodao je dr. Salčinović.

Načelnik Jusić pružio je podršku Domu zdravlja Breza i svim ustanovama koje provode masovnu imunizaciju stanovništva.

- Ako se isporuka vakcina bude odvijala prema planu, do kraja juna vakcinisat ćemo 80 posto stanovnika Breze. Provođenje vakcinisanja bazirat će se na principima solidarnosti prema najugroženijim građanima. Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu i našoj lokalnoj zajednici još uvijek je nepovoljna, ali se broj oboljelih posljednjih nekoliko dana stabilizira. Građane pozivam da budu strpljivi i da se nastave pridržavati epidemioloških mjera i preporuka – istakao je Jusić.

Za potrebe Doma zdravlja Breza iz Općinskog budžeta za 2021. godinu izdvojit će se 60.000 KM, dok je iz budžeta Federacije BiH za podršku unapređenju rada ove zdravstvene ustanove predviđeno 20.000 KM.

Navedena sredstva bit će usmjerena za nabavku aparata za serološku dijagnostiku i analizu za potrebe primarne zdravstvene zaštite i izmjenu stolarije s ciljem uštede energije.

U svrhu zadržavanja zdravstvenih profesionalaca u lokalnoj zajednici Općina Breza će, po prvi put, kroz budžet pružiti podršku mladim doktorima na planu specijalizacije, što bi dugoročno doprinijelo boljoj pokrivenosti zdravstvenim uslugama.

Za potrebe Doma zdravlja u 2020. godini, iz budžeta općine Breza izdvojeno je 33.000 KM.
0 0