COVID-19

Sastanak Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa : Otežano funkcionisanje zdravstvenih ustanova

 

30.10.2020 10:21
Slika
 
Broj osoba zaraženih koronavirusom u Brezi je 43, izvijestio je na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje stanja u vezi sa pojavom koronavirusa direktor Doma zdravlja Breza, prim. dr. spec. Fikret Salčinović. On je dodao da se 6 osoba nalazi na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Dr. Salčinović je kazao da je funkcionisanje Kantonalne bolnice Zenica, kao i većeg broja zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu otežano zbog ulaska virusa među ljekare i osoblje, ali i zbog sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata.

Sanitarna inspektorica Elsada Šehović je navela da se 95 osoba nalazi pod mjerama samoizolacije.

Direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić je istaknuo da su zaposlenici Centra nastavili telefonski ostvarivati kontakt sa zaraženima i na taj način olakšavati njihov povratak u zajednicu. Salkić je najavio i akciju podjele kurbanskog mesa koju Centar tradicionalno provodi u saradnji s humanitarnom organizacijom Human Appeal International.

Član Općinske izborne komisije Tarik Mamela je izjavio da se i dalje provodi obuka za predložene predsjednike i članove biračkih odbora.

Prema riječima komandira Policijske stanice Breza Mensura Halilovića, policijski službenici svakodnevno kontrolišu osobe koje borave u samoizolaciji.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco kazao je da su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva nastavili provoditi akcije dezinfekcije javnih objekata i površina.

Mr. sci. Munib A. Zaimović je izrazio zabrinutost zbog nestabilne epidemiološke situacije i izrazio nadu da će zdravstveni sistem situaciju uspjeti zadržati pod kontrolom. Zaimović je apelirao na građane da se pridržavaju mjera zaštite i sprječavanja širenja koronavirusa.

Sastanku Koordinacionog tijela prisustvovali su načelnik mr. sci. Munib A. Zaimović, direktor Javne ustanove Dom zdravlja prim. dr. spec. Fikret Salčinović, član Općinske izborne komisije Tarik Mamela, sanitarna inspektorica Elsada Šehović, komandir Policijske stanice Mensur Halilović, direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Osman Salkić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Huso Herco i direktor Javnog preduzeća Veterinarska stanica Mirsad Bogilović.
0 0