Aktivnosti općinskog načelnika

Svečano otvoren vodovod u naselju Slivno

 

05.08.2020 13:26
Slika
U mjesnoj zajednici Slivno, 4. augusta 2020. godine, presijecanjem vrpce svečano otvoren vodovod
U mjesnoj zajednici Slivno, 4. augusta 2020. godine, presijecanjem vrpce, općinski načelnik Munib A. Zaimović, premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i direktor Ureda za implementaciju projekata Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH Halil Imamović i predsjednik podružnice Slivno Nahić Hajrudin u upotrebu su pustili novoizgrađeni vodovod „Slivno“, čija je izgradnja započeta 2013. godine.

Voda se zahvata na izvorištu Zmajevac koji se nalazi u kanjonu rijeke Misoče i putem tri pumpne stanice transportuje se do rezervoara Crni Vrh čiji je kapacitet 100 m3 i koji se nalazi na nadmorskoj visini 1063 m odakle voda slobodnim padom ide do korisnika.

Ukupna vrijednost projekta je 872.627,00 KM, a finansiran je od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona iz Programa vodnih naknada 250.000 KM, Projekta razvoja ruralnog poslovanja Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) koja su obezbijeđena putem Ureda za implementaciju projekta PCU 175.000 KM i Budžeta Općine Breza sa 447.522, 96 KM.

Načelnik Općine Breza Munib A. Zaimović, u svom obraćanju, rekao je kako je mu je zadovoljstvo što svjedoči jednom historijskom trenutku gdje je trajno riješeno vodosnabdijevanje na selu Slivno i vikend naselju Hrasno.

„Zahvalio bih svima koji su doprinijeli tome da se ovaj projekat završi. Općina Breza u svojim strateškim planovima ima namjeru da reguliše sve probleme s kojima se susreće ova mjesna zajednica kao i okolna naselja. Osim ovog, riješena su još tri vodovoda - vodovod Trtorići-Opreč, Bukovik i Vrankamen“, istakao je načelnik Zaimović.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić. Rekao je da mu je čast što prisustvuje otvorenju vodovoda koji je važan za 150 domaćinstava i da o značaju projekta svjedoči i delegacija koja je prisutna na otvaranju kao i finansijska sredstva koja su uložena.

„Želim da istaknem da je ove godine odobreno 290.000 KM za Općinu Breza i pozivam općinske vlasti da podnesu zahtjeve za finansiranje novih vodnih projekata. S druge strane, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je opredijeljena za razvoj infrastrukture jer bez infrastrukture nema ni ugodnog življenja“, kazao je Ganić.

Svečanosti su prisustvovali i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, pomoćnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senada Dizdar, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Vedad Jusić, implementator zadnje faze projekta predstavnik Sarajevske regionalne agencije SERDA Rifat Džambegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Breza, općinski vijećnici, predsjednici mjesnih zajednica, predstavnici izvođača radova JP „Komunalno“ d.o.o Vareš te predstavnik firme „Artik“, koja je izvršila nadzor nad izvođenjem ovih radova.
0 0