Info

Trideset i treća redovna sjednica Općinskog vijeća Breza : O aktuelnostima u JP “Komunalno” d.o.o. govorili generalni direktor Ermin Likić i tehnički direktor Enes Zahirović

 

16.11.2023 14:44
Slika
 
O aktuelnostima u Javnom preduzeću “Komunalno” d.o.o. Breza i manifestaciji “Brezansko ljeto 2023”, na 33. redovnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 10. novembra, govorili su generalni direktor Ermin Likić i tehnički direktor Enes Zahirović.

Direktor Ermin Likić izvijestio je Općinsko vijeće da je neophodna tehnička dokumentacija za izradu elaborata o proširenju vodovodne mreže s izvorišta “Zmajevac” dostavljena na uvid određenim firmama koje se bave projektovanjem. Naveo je kako je JP “Komunalno” d.o.o. Breza u postupku pribavljanja ponuda.

Informisao je Općinsko vijeće da je u toku realizacija projekata na osnovu potpisanih ugovora s Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona. Dodao je kako je iznos odobrenih sredstava 47.000 KM, od čega je 30.000 KM predviđeno za nabavku specijalnog vozila autosmećar za odvoz komunalnog otpada i 17.000 KM za čišćenje divljih deponija na području općine Breza.

JP “Komunalno” d.o.o. Breza će, u skladu s odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u augustu 2023. godine, preći na tržišno snabdijevanje firmi od 1. januara 2024. godine, koje značajno povećava cijenu električne energije, pojasnio je direktor Ermin Likić.

Naveo je da je, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, trenutno uredno vodosnabdijevanje na području općine Breza. Napomenuo je kako su tokom prethodna dva mjeseca zabilježene redukcije u naseljima koja se snabdijevaju s izvorišta “Mahmutovića Rijeka” i “Izbod” dok je situacija na preostalim izvorištima, kako je rekao, bila prilično stabilna. Konstatovao je da su najveći problemi u vodosnabdijevanju u naseljima Grabovik, Župča, Podgora, Podžupča i Vrbovik.  

Direktor Ermin Likić obavijestio je o pojedinostima provedenog oglasa za popunu tri radna mjesta u JP “Komunalno” d.o.o. Breza. Naznačio je da se zbog povećanja kvarova na vodovodnoj mreži i odlaska na bolovanje dvojice zaposlenika javila potreba za upošljavanjem NK radnika u Poslovnoj jednici “Vodovod i grijanje”. Zbog odlaska u penziju dugogodišnje zaposlenice Amire Bajramović, rekao je direktor Likić, popunjeno je mjesto knjigovođe. Kako je napomenuo, treće popunjeno radno mjesto je tehnički sekretar pri kabinetu direktora. Izjavio je da je od mjeseca aprila 2022. godine taj posao obavljala zaposlenica koja radi na poslovima kurira i čistačice. Istakao je kako je lično vršio prijem pošte te sprovodio određene aktivnosti iz oblasti kancelarijskog  poslovanja.

Direktor Ermin Likić informisao je Općinsko vijeće o aktuelnom Javnom oglasu za prijem radnika u radni odnos na neodređeno i određeno vrijeme u JP “Komunalno” d.o.o. Breza. Naveo je da su u pitanju radna mjesta knjigovođe-operatera, referenta za naplatu, unutarnju kontrolu i kontrolu uslužnog servisa, vozača specijalnog vozila, rukovodioca poslovne jedinice i vodoinstalatera.

Podsjetio je da su dvojica rukovodećih zaposlenika Poslovne jedinice “Čistoća”, Hajrudin Jusić i Mujo Muratović, prošle godine penzionisana te upozorio na činjenicu da poslovna jedinica godinu dana funkcioniše bez neposrednog rukovodioca.

Ukazao je na razloge neefikasnog funkcionisanja preduzeća u određenim oblastima, među kojima je izdvojio brojne tužbe, naslijeđene dugove i nepovjerenje dobavljača prema JP “Komunalno” d.o.o. Breza.

Upoznao je Općinsko vijeće s pojedinostima održanog sastanka sa šefom Službe za privredu i šeficom Službe za finansije, inspekcijske poslove i opću upravu i rekao da su obezbijeđena sredstva za nabavku i ugradnju hlornih stanica na vodovodu Slivno. Dodao je kako očekuje da će cijeli postupak biti okončan za 10 do 15 dana.

Tehnički direktor JP “Komunalno” d.o.o. Breza Enes Zahirović prezentovao je izvještaj o privredno-kulturno-sportskoj i zabavnoj manifestaciji na području općine Breza, naglasivši da je u 2023. godini napravljen veći iskorak u organizaciji manifestacije održane u periodu od 18. do 25. augusta 2023. godine.

Svoje obraćanje na 33. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Breza zaključio je predočavanjem finansijske dokumentacije gdje su evidentirani prihodi u iznosu od 15.925,79 KM, dok su rashodi 14.720,65 KM, te ostvarena dobit 1.205,14 KM.
0 0