Info

U Brezi održana mirna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Polaganjem cvijeća na šehidskim mezarjima građani odali počast i šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine

11.07.2022 14:58
Slika
 
Izvedbom prigodnog programa na Centralnom spomen-obilježju šehidima, palim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata i mirnom šetnjom ulicama, građani Breze 11. jula dali su doprinos njegovanju kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Polaganjem cvijeća na šehidskim mezarjima “Šehitluk I” i “Šehitluk II” građani su odali počast i šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hiljade ljudi u Potočarima 11. jula 2022. godine klanjale su dženazu za 50 žrtava genocida koje su ekshumirane u prethodnom periodu.

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine ranije je saopćeno da je najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Potočarima Salim Mustafić koji je rođen 1979. godine. Osim Salima, ove godine ukopana su  još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina: Smajlović Vahid (1978) i Muminović Elvir (1978). Najstarija ukopana žrtva je Krdžić Husejin. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine.

Ukopani su: Šaban Ademović, Sabrija Aljić, Šaban Avdić, Munib Bektić, Džemil Dedić, Mevlid Dudić, Mustafa Džananović, Kiram Đozić, Nezir Efendić, Mevludin Ferhatović, Salim Gabeljić, Sead Gojčinović, Salko Hadžić, Hajrudin, Salko i Almir Halilović, Esnaf, Samir i Semir Hasanović, Hamdija i Sead Hasić, Sead, Sajit i Hajdin Hukić, Mevludin i Mustafa Husić, Smajo, Mehmed i Nesib Ibrahimović, Sakib Jahić, Mehmedalija Jugović, Nermin Kaljević, Smajil Karić, Husejin Krdžić, Edhem Merdžić, Mustafa Mešanović, Ramiz Mujčinović, Suad Mujić, Elvir Muminović, Salim i Muriz Mustafić, Smajo Nukić, Senad Osmanović, Ismajil Pilav, Rahmo i Mensur Rahmić, Adil Selimović, Salčin Sinanović, Vahid Smajlović i Senahid Šečić.

Galerija fotografija

Mirna šetnja ulicama Breze (video)
0 0