Info

U Općoj biblioteci “Muhamed Kantardžić” obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Magistrica psihologije Ilma Omerhodžić upozorila da problemi mentalnog zdravlja u adolescentnoj dobi mogu značiti nepovoljnu perspektivu za kasniju dob

08.10.2021 14:01
Slika
 
U saradnji s osnovnim i srednjim školama sa područja općine Breza, Javna ustanova “Centar za socijalni rad” (CZSR) obilježila je 10. oktobar - Svjetski dan mentalnog zdravlja.

U prostorijama Opće biblioteke “Muhamed Kantardžić” srednjoškolci su izveli predstavu o utjecaju pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje ljudi. Uslijedila je zajednička diskusija čiji je cilj bio podizanje svijesti o problemima u vezi sa mentalnim zdravljem, ukazivanje na važnost preventivnog djelovanja, te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promovišu svoj rad.

Magistrica psihologije Ilma Omerhodžić iz CZSR je upozorila da problemi mentalnog zdravlja u adolescentnoj dobi mogu značiti nepovoljnu perspektivu za kasniju dob. Ona je naglasila važnost pravovremenog prepoznavanja mentalno-zdravstvenih problema i bitnost adekvatne intervencije i pružanja pomoći. - Briga o sebi treba početi već danas, a potražiti pomoć od psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra nije i ne smije da bude sramota - navela je Omerhodžić.

- Uključenje obrazovnih sektora u programe promovisanja mentalnog zdravlja mladih ljudi je neophodno, što je i u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja u lokalnoj zajednici - za službenu web stranicu općine Breza kazao je načelnik Vedad Jusić. 

Galerija fotografija : Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja
0 0