Info

U procesu unapređivanja odgojno-obrazovnog rada nemjerljivo značajna uloga školskog psihologa

Predstavnici Općine Breza, Centra za socijalni rad i odgojno-obrazovnih ustanova potpisali Protokol o saradnji

08.09.2021 15:08
Slika
 
Općinski načelnik Vedad Jusić, direktor Centra za socijalni rad Osman Salkić, direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Mersiha Šehić, direktorica OŠ “Enver Čolaković” Velida Zaimović-Džafić, direktorica Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” Indira Likić i direktor Opće gimnazije “Muhsin Rizvić” Ermin Ferhatović 7. septembra potpisali su zajednički Protokol o saradnji.

Koordinacija i Protokolom zaključena saradnja ogledat će se u vidu pružanja usluga magistrice psihologije Ilme Omerhodžić školama sa poručja općine Breza u savjetodavnom radu sa djecom, te konsultantskim poslovima sa nastavnim kadrom i pedagoškim službama.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo, potpisivanjem Protokola o saradnji sa našim osnovnim i srednjim školama, nastavili realizaciju projekta koji traje od 2018. godine. Njegov značaj teško je opisati jer nismo ni svjesni koliko društveno neprihvatljivih pojava uspijevamo onemogućiti angažovanjem psihologa u školama. Drago mi je saznati da su naša djeca sve slobodnija u obraćanju psihologu za podršku i pomoć. Ukoliko se ukaže potreba, psiholog može uključiti i stručni tim Centra u rješavanje problema djece, odnosno porodica iz kojih djeca dolaze. – kazao je direktor Salkić.

Direktorica Šehić je akcentirala da psiholozi spadaju među vodeće nosioce razvojno-pedagoške djelatnosti i predstavljaju dio tima čija je zadaća postizanje još većeg kvaliteta u radu odgojno-obrazovnih ustanova.

- Posebno mi je drago da sve veći broj roditelja iskazuje podršku ovakvim aktivnostima i oblicima saradnje. Školski pedagozi i psiholozi imaju veliki uticaj na cjelokupan odgojno-obrazovni proces. Mislim da svaka škola treba imati uposlenog psihologa, jer bi u tom slučaju psihološko-pedagoška podrška bila potpuna. U ime učenika naše škole hvala Centru i Općini na razumijevanju i podršci – dodala je direktorica Šehić.

Psihološko savjetovanje djece u školama na području općine Breza uključeno je u redovno mjesečno plaćanje po ugovoru o radu, koje snosi Općina Breza, kao osnivač Centra za socijalni rad.

Općinski načelnik Jusić je konstatovao da je, zbog brojnih aktivnosti kojim se bavi u školi i važne veze između nastavnika, učenika i roditelja koju predstavlja, značaj angažovanja psihologa kao saradnika nemjerljiv.
0 0