Info

U prostorijama Društvenog centra održana završna panel diskusija u sklopu druge faze projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

 

30.03.2024 20:29
Slika
 
U prostorijama Društvenog centra u Brezi 27. marta održana je završna panel diskusija u sklopu druge faze projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji, uz podršku ambasada Švicarske i Švedske u Bosni i Hercegovini, vodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Panel je okupio predstavnice i predstavnike lokalne zajednice, među kojima su bili načelnik Općine Breza Vedad Jusić, koordinatorica operativnog tima na projektu Eldina Dervišević i aktivistkinja Selma Alić.

Podijeljena su iskustva i primjeri uspješnih inicijativa koje su pokazale snagu mjesnih zajednica u izgradnji bolje budućnosti.

“Iskustva su veoma pozitivna. Pravovremeno sam bio informisan o svim aktivnostima projekta, dok sam u brojnim i direktno sudjelovao. Veliki teret u realizaciji projekta iznijela je službenica Općine Breza Eldina Dervišević, zajedno s predstavnicima pet mjesnih zajednica koje su učestvovale i svim ostalim sudionicima u ovoj fazi projekta. Nadamo se da će biti i treća faza u koju bismo uključili i ostale mjesne zajednice. Za mene, kao rukovodioca samouprave, veoma je značajno da su uspostavljeni principi i modeli komuniciranja koje smo definisali i prepoznali kroz strateški dokument vizije razvoja mjesnih zajednica. Interesovanje mještana, da na razne načine daju svoj doprinos u okviru projekta, je za posebnu pohvalu”, riječi su načelnika Vedada Jusića.

O pojedinostima projekta koji je na području Općine Ilijaš i Grada Visoko omogućio jačanje kapaciteta zajednica i poticao mlade i žene na aktivno sudjelovanje u stvaranju bolje budućnosti, govorile su pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac-Jozić i Azra Husić iz Gradske uprave Visoko.

Projekt “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a partneri projekta su: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo pravde, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Brčko distrikt BiH, entitetski savezi općina i gradova, jedinice lokalne samouprave, mjesne zajednice i organizacije civilnog društva.

Projekt je pokrenut s ciljem da se građani podstaknu, ohrabre i obuče da svoje ideje i projekte koji doprinose rastu i razvoju lokalnih zajednica iniciraju i predlože nadležnim organima te ih zajednički sprovedu u djelo.

Galerija fotografija
0 0