Info

U radnoj posjeti općini Breza boravila delegacija istraživačko-razvojne kompanije Eastern Mining

 

21.04.2021 15:37
Slika
 
U radnoj posjeti općini Breza 21. aprila boravila je delegacija bosanskohercegovačke istraživačko-razvojne kompanije Eastern Mining d.o.o. koju je predvodio izvršni direktor Adnan Teletović.

Eastern Mining je u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije i primarni cilj fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš.
 
- Postizanje cilja ima veliki potencijal ne samo za rast kompanije nego i značajan potencijal za razvoj i napredak Vareša, okolnih općina, Zeničko-dobojskog kantona i cijele države Bosne i Hercegovine – obrazložio je Teletović.

Prema trenutnom planu otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine. - Novo postrojenje će prerađivati 800.000 tona rude godišnje i proizvoditi tri vrste koncentrata koji će se slati na daljnju obradu van BiH – informisao je Teletović.

Općinski načelnik Vedad Jusić pohvalio je društveno odgovorno poslovanje kompanije Eastern Mining koja podržava mnoge kulturno-sportske događaje, aktivnosti i klubove, te pojedince i institucije koji doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

Da kompanija Eastern Mining na brojne načine nastoji pomoći lokalnoj zajednici i nizom projekata osigurati bolju budućnost stanovnika Vareša, ali i cijele Bosne i Hercegovine, u razgovoru s Općinskim načelnikom potvrdili su predstavnici i predstavnice kompanije Haris Rizvanović, Aida Ahmedović i Vildana Mahmutović.

Sastanku su prisustvovali šef Službe za privredu u općini Breza Salih Hasanspahić i direktor Javnog preduzeća “Komunalno” Edin Kadrić.
0 0